Om siden

Hjemmesiden drives af museet "Mosede Fort - Danmark 1914-18" og redigeres af museumsinspektør, ph.d. Kristian Bruhn.
"På kanten af krig" er titlen på Mosede Forts permanente udstilling om Danmark under 1. verdenskrig. Siden er fortsat under opbygning og udvides løbende med nye billeder og historier, så du kan dykke endnu længere ned i de mange spændende historier om 1. verdenskrig og den enorme betydning, denne krig fik for hele verden.

Rum

Hjemmesiden er en uddybning af den permanente udstilling "På kanten af krig - Danmark 1914-18" på Mosede Fort. Hvis du har besøgt udstillingen, kan du vælge at tage udgangspunkt i de rum, som du fandt mest spændende.

Temaer

Hjemmesiden fungerer også som et opslagsværk med letlæste og illustrerede artikler om de vigtigste temaer samt en række artikler om spændende genstande, centrale personer og begivenheder.

Samtiden kaldte tiden en "gullaschtid" - med henvisning til, at mange prøvede at skaffe sig hurtige fortjenester på de særlige krigskonjunkturer - med salg af gullasch på dåse til kæmpende hære som den arketypiske måde. Ingen kendte rigtig indholdet af gullaschdåsens blanding; hvor meget kød der var i den; om der var kød i den overhovedet; hvorfra kødet kom; og om kødet var fordærvet. Nye ord opstod. Gullaschskat, om de nye skatter på de store fortjenester. Gullaschbiler, om de store dyre biler, som de nyrige købte. Og i bladene blev tidstypiske historier serveret i klummer kaldet "Gullasch".  I temaet "Gullasch" har vi på samme måde samlet en broget buket af gode historier, der beskriver tiden. God læselyst!

Nye historier

Vi vil løbende lægge nye historier på siden. Historier, der supplerer eller uddyber dem, du kan finde i dag. Historier om aktuelle emner, ny viden og nye genstande, og historier, som vores besøgende efterspørger. Og når du har fundet en historie, som du synes er spændende, vil du forneden på siden få henvisning til andre historier, der relaterer sig til samme emne. 

Billeder og rettigheder

På siden vil vi lægge så mange billeder ud som muligt. At 1. verdenskrig fandt sted for 100 år siden medfører, at billedmateriale derfra for det meste ligger ret tæt på den oprethavsmæssige vigtige datering - nemlig 70 året for skaberens dødsår. Størstedelen af tidens fotografer og kunstnere døde for mere end 70 år siden, men ikke dem alle. Vi har valgt kun at bringe billeder/værker af kunstnere, hvor de 70 år er gået.

Men der er mange billeder, hvor fotografen er ukendt. Vi har valgt at bringe billederne fremfor at gemme dem i håb om, at evt. rettighedshavere vil kontakte os og hjælpe med at identificere fotografen. Og vi vil i den forbindelse enten indgå aftale om brug af billederne eller fjerne dem fra siden. Skulle der være sket en krænkelse af ophavsrettigheder, er den utilsigtet. 

Billeder med udløbne ophavsrettigheder fra andre institutioner er krediteret til institutionen. 

Tak til Arbejdsmarkedets Feriefond

Siden er blevet udarbejdet takket være en bevilling fra Arbejdsmarkedets Feriefond.